Valtuutettuna saa tottua siihen, että hyvätkään ideat eivät aina saa tuulta alleen. Aloite mikrobiystävällisistä päiväkotipihoista on kuitenkin kannustava esimerkki siitä, että hyvin perusteltu ja taustoitettu aloite voi kantaa hedelmää – joskin toisinaan vasta vuosien päästä.
Tein toukokuussa 2022 yhdessä vihreiden kaupunginvaltuutettu ja erikoislääkäri Hanna Sareilan kanssa valtuustoaloitteen mikrobiystävällisten päiväkotien pilotoinnista Tampereella. Aloite sai innoituksensa suomalaisesta tutkimushankkeesta, jossa tutkittiin, mitä vaikutuksia lasten immuunipuolustukseen on päiväkotien pihojen muuttamisella vehreämmiksi. Tutkimuksen tulokset olivat hyvin kannustavia, joten päätimme tehdä asiasta aloitteen.
Koska tutkimus on melko tuoretta, aloitteen taustoitus vaati paljon työtä. Olin yhteydessä hankkeessa mukana olleisiin tutkijoihin, ja ilokseni he auttoivat minua taustatyössä ja lähteiden löytämisessä. Iloksemme aloite menikin läpi, vaikka vain pari vuotta aiemmin samantapainen aloite oli torpattu. Näkisin, että tässä auttoi sopivan maltillinen tavoite, eli pilotti ja sen arviointi, sekä lisääntynyt tutkimustieto ja sen kautta saadut käytännön vinkit.
Kun myönteinen aloitevastaus saatiin, otimme sen todella ilolla vastaan. Kaupunki suhtautui toteuttamiseen erittäin kunnianhimoisesti. Pihat päätettiin toteuttaa Tahmelan päiväkotiin ja Hatanpään Jukolan päiväkotiin – molempien suunnitelmat ovat jo valmiit. Etenkin ensimmäisen kohteen suunnittelu otettiin todella vakavasti: suunnitteluun otettiin huippuammattilaiset ja konsultoitiin myös tutkijaa. Asunto- ja kiinteistölautakunnassa toimiessani sain tutustua suunnitelmiin, ja ne olivat mielestäni todella onnistuneet. Erityisesti minua ilahdutti työntekijöiltä saatu palaute: henkilökunta oli erityisen ilahtunut uusista suunnitelmista. Ilmeisesti muovipäällysteistä on saatu tarpeeksi. Toinen yllätys oli se, että piha ei tullut ”tavallista” päiväkodin pihaa kalliimmaksi; itse asiassa se oli hieman edullisempi.
Seuraavaksi jäämme odottamaan pihojen valmistumista ja niiltä saatua palautetta. Sen perusteella päivitetään pihasuunnitteluohje. Jos käyttäjäkokemukset ovat positiivisia, voidaan kaikista pihoista tehdä mikrobiystävällisiä ja näin toivottavasti parantaa lasten immuunipuolustusta. Olen jo asunto- ja kiinteistölautakunnassa toimiessani tuonut esiin luontokosketuksen tarvetta päiväkotien pihoille, ja ilokseni voin todeta, että muu lautakunta on ollut melko lailla samaa mieltä. Uskon, että tulevaisuudessa meillä Tampereella onkin yhtä vehreämpiä ja terveellisempiä päiväkotien pihoja. Mielelläni näkisin, että sama suuntaus koskisi myös muuta Suomea.
Alla kokonaisuudessaan alkuperäinen aloite:
Aloite mikrobiystävällisten päiväkotipihojen pilotoinnista Tampereella
Suomessa ja Tampereella on ADELE- ja ADELE2-tutkimushankkeissa tehty jo vuodesta 2015 lähtien uraauurtavaa ja monitieteistä tutkimusta, jossa on monen muun asian lisäksi tutkittu päiväkotipihojen vehreyttämisen sosiaalisia ja immunologisia vaikutuksia. Tutkimusten tulokset ovat täysin selvät: päiväkotipihojen vehreyttäminen kasvattaa sellaisten mikrobien määrää ja lajistoa, joiden tiedetään olevan hyväksi ihmisen immuunipuolustukselle. Immuunijärjestelmä kehittyy erityisesti lapsuudessa. Lisäksi vehreyttämisellä on huomattavan paljon positiivisia sosiaalisia vaikutuksia päiväkodin arjessa.
Immuunivälitteiset sairaudet ovat sellaisia, joiden aiheuttajaa ei suoranaisesti tiedetä, mutta joiden uskotaan saavan alkunsa elimistön epätarkoituksenmukaisesta immuunipuolustuksen aktivoitumisesta. Esimerkkeinä tällaisista sairauksista voidaan mainita esimerkiksi reuma, tulehdukselliset suolistosairaudet (IBD) ja tyypin 1 diabetes. Immuunivälitteisten sairauksien ilmaantuvuuden on todettu lisääntyvän erityisesti moderneissa urbaaneissa asuinympäristöissä. Johtava hypoteesi onkin, että näissä ympäristöissä elävät eivät altistu riittävässä määrin ja tarpeeksi laajalle mikrobistolle.
Kalle Kiili jätti 19.10.2020 valuustoaloitteen Tampereen päiväkotien ja koulujen pihojen muuttamisesta viheralueiksi. Tuolloin aloite ei johtanut toimenpiteisiin. Nyt esitämme, että päiväkotien mikrobiystävällisiä pihoja lähdettäisiin pilotoimaan KOTA-tutkimusryhmän yksityiskohtaisten ja selkeiden suositusten pohjalta täsmätoimenpitein ilman, että koko pihaa olisi tarvetta muuttaa viheralueeksi. Lähiympäristön laatu muuttuu koko ajan ajankohtaisemmaksi, kun immuunijärjestelmän vakavat häiriöt lapsilla lisääntyvät.
Nykyiset Tampereen suunnitteluohjeet koskien pihan viherrakentamista ovat niukat ja melko suurpiirteiset. Tampere on kuitenkin jo ottanut muutamissa kohteissa kunnianhimoisia harppauksia kohti päiväkotisuunnittelua, jossa viherrakentaminen on huomioitu osana suunnittelua ja toteutusta. Nämä hankkeet ovat esimerkkejä siitä, että monipuolista ja viihtyvyyttä lisäävää viherrakentamista voidaan toteuttaa myös päiväkodin pihoille.
Pienillä toimenpiteillä valmiille pihoille tai suunnitteilla olevien kohteiden pihasuunnitelmien viilaamisella Tampereen päiväkotien pihoista saadaan myös mikrobiystävällisiä ja siten terveyttä edistäviä. Vaihteleva ja monipuolinen pihaympäristö tukee myös Tampereen kaupungin varhaiskasvatussuunnitelman tavoitteita ympäristöstä, joka mahdollistaa monenlaista toimintaa, ruokkii uteliaisuutta ja on moniaistinen.
Kaikki suosituksissa esitetyt toimenpiteet voidaan toteuttaa lait ja viranomaisvaatimukset huomioiden. Helpointa tämä on uudispihoissa, mutta kuten ADELE-tutkimus osoittaa, ne on mahdollista toteuttaa myös vanhoille pihoille. Tutkimuksessa tehdyt toimenpiteet toteutettiin yhden yön aikana, joten päiväkodin toiminnalle ei aiheutunut haittaa. Tämä on mahdollista siirrettävien pintamateriaalien ansiosta.
Edellisessä valtuustoaloitteen vastauksessa tuotiin esiin, että osa esitetyistä ratkaisuista voi vaikuttaa pihan huollon helppouteen ja kustannuksiin. Vastauksessa mainittiin mm. että pihan kulutus on kovaa, ja siksi huomioitava pihan pintakerroksien suunnittelussa. Kota-hankkeen suunnitteluohjeiden mukaan piha jaetaan kulutuksen mukaan vyöhykkeisiin, jolloin myös mikrobiystävällisten katteiden ja pintojen käyttäminen tai uudiskohteissa luonnontilaisten alueiden säilyttäminen pihan reuna-alueilla on mahdollista. Tietyt pinnat vaativat enemmän huoltoa ja asettavat pihan kunnossapidolla erityisiä vaatimuksia. Hyvällä suunnittelulla voidaan kuitenkin välttää kustannusten kohtuuton nousu. Tampereella on jo useampia esimerkkejä pihoista, joissa on esimerkiksi jätetty vanhaa metsän pohjaa esiin pihan reuna-alueilla. On totta, että esimerkiksi metsänpohja kuluu päiväkotien pihoilla, mutta on viitteitä siitä, että sen mikrobikanta säilyy, vaikka sen kasvillisuus tallaantuisi. On myös muistettava, että teknisen huollon tulee palvella päiväkotitoimintaa, ei päinvastoin.
Kustannukset: Kustannukset pihaa kohti olivat tutkimuksessa joitakin tuhansia euroja. Toimenpiteiden vaikutukset huoltokustannuksiin riippuvat suunnitteluratkaisuista ja toteutustavasta. Monet esitetyt suunnitteluratkaisut eivät vaikuta kustannuksiin mitenkään. Tällainen on esim. yksilajisten pensasistutusten muuttaminen monilajisiksi pensasistutuksiksi jo suunnitteluvaiheessa.
Lapsen sairastuminen kroonisesti on luonnollisesti koko perhettä kuormittava tragedia. Immuunivälitteisistä vakavista sairauksista koituu myös yhteiskunnalle runsaasti kustannuksia ja uskallammekin väittää, että päiväkotien pihojen viherryttäminen maksaisi itsensä takaisin vähentyneiden terveydenhuollon kustannusten kautta.
Esitämme, että Tampereella pilotoidaan mikrobiympäristöltään luonnonmukaisten viherpihojen rakentamista päiväkoteihin siten, että tehdään yhteen rakenteilla tai peruskunnostuksessa olevaan ja yhteen toiminnassa olevaan pihaan soveltuvin osin toimenpiteitä pihan muuttamiseksi mikrobiystävälliseksi KOTA-hankkeen suositusten ja ohjeiden mukaan. Koekäytön ja palautteen perusteella tuodaan hyväksi havaitut käytännöt Tampereen päiväkotien suunnitteluohjeeseen ja otetaan Tampereelle soveltuvat toimenpiteet käyttöön asteittain muissakin päiväkodeissa.
Tampereella 16.5.2022
Hanna Sareila, kaupunginvaltuutettu (Vihr.), erikoislääkäri
Mirja Salmijärvi, kaupunginvaltuutettu (Vihr.), Arkkitehti SAFA
Aloitteen allekirjoitti myös 14 muuta valtuutettua, kiitos heistä jokaiselle!
Lähteet:
Sinkkonen, A. T., Tahvonen, O., Puhakka, R., & Roslund, M. I. (2019, Feb 1). Viherpihalta terveyttä ja hyvinvointia: Kohti tervettä aikuisuutta (KOTA) – päiväkodin viherpihan vaikutus lasten kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin (Helsingin yliopisto ja Hämeen ammattikorkeakoulu). Kaupunkitutkimus ja metropolipolitiikka -tutkimus ja yhteistyöohjelma
Biodiversity intervention enhances immune regulation and health-associated commensal microbiota among daycare children. Science Advances, 2020, vol. 6, no. 42, 2578